Mysteriet på Greveholm


 

Mysteriet på Greveholm var SVT:s julkalender 1996, regisserad av Dan Zethraeus och Jesper Harrie. En uppföljare till kalendern är planerad till december 2012.

 

 

Handling

Den tokiga familjen Olsson flyttar ut på landet för att fira jul. Av misstag hamnar de i ett slott i stället för det hus de egentligen skulle hyra. Det visar sig att det spökar på slottet, men det skrämmer inte de yngre barnen, Lillan och Ivar, som gärna går på skattjakt och letar efter mysterier. Storasystern Melitta är dock mycket rädd för spöken (och även spindlar) och vill flytta hem igen.

 

Snart kommer hon i kontakt med tidningsbudet Måns som bestämmer sig för att fotografera spökena Staffan och Jean. Så småningom utvecklas deras vänskap till en kärlekshistoria. Föräldrarna, Leif och Astrid, tror inte på spöken, och är helt ovetande om vilket mysterium som barnen börjar kasta sig in i. Spökena vill nämligen till en början få bort familjen från slottet, men efter ett tag inser de att hemligheterna som ruvar i slottet till sist bör avslöjas.

 

 

Inspelningsplatser

Inomhusscenerna spelades in i SVT:s studio i Malmö medan utomhusscenerna spelades in vid Hjularöd slott i Eslövs kommun. Slottet är privatägt och inte öppet för allmänheten.

Animation

I produktionen användes för tiden ambitiöst med specialeffekter i 3D. Greve Von Dy (skelettet), Sprak (roboten) och raketen, samt den svävande stenen och andra ”set props” animerades på detta sätt. Animeringarna utfördes till största del av den malmöbaserade lundakonstnären Peter Nyrell, men även av animatören Per Johnsson.

Soundtrack

Den specialskrivna musiken till TV-serien skrevs och framfördes av smålandsgruppen The Creeps.

Allmänt

År 1999 och 2007 gjordes det omröstningar på SVT om vilken julkalender som varit den bästa på TV hittills, och Mysteriet på Greveholm blev vinnaren båda gångerna.

Den har även sänts i repris ett antal gånger, däremot inte som julkalender utan i 12 avsnitt där avsnitt 1 och 2 slogs ihop till ett avsnitt, 3 med 4, 5 med 6 och så vidare.

 

 

Uppföljare

Sydsvenskan rapporterade den 8 mars 2011 att SVT Malmö har fått i uppdrag att göra 2012 års julkalender. De beslutade därför att göra en uppföljare av kalendern.