Kategoriarkiv: Födda på 50-talet

James Dickson



James Dickson, född 16 augusti 1958, spelade rollen som Herman Jonsson (alias Herkules) i julkalendern Herkules Jonssons storverk 1969.

Då var han en lintott på elva år som kallades naturbegåvning och fynd som absolut skulle bli skådespelare när han blev stor. Men det blev aldrig några mer skådespelarmässiga storverk för James Dickson. Kändisskapet var för avskräckande.

Idag är han VD på ett IT-konsultföretag och gift med Anna och de har barnen Emil och Caroline tillsammans.

James är ättling till Robert Dickson (1782-1858).

Andra ättlingar till Dickson familjen är f.d. barnskådisarna: Chelsie Bell Dickson (1979) känd för sin roll som Lina i Svensson, Svensson och hennes storebrorCrispin Dickson Wendenius (1975) känd som Lasse i Alla vi barn i Bullerbyn.



Rolf Sohlman



Rolf Peter Ragnarsson Sohlman, född 12 mars 1954 i Stockholm. Han debuterade som skådespelare i Roy Anderssons En kärlekshistoria 1970, där han spelarPer, som är en utav huvudrollerna. Han försökte sedan få en roll i Sällskapsresan men kom inte längre än till castingen. Det skulle dröja ända tills han producerade reklamfilm för Rusta innan han fick sin nästa roll. Som producent för filmen gjorde han sin egen casting.

Rolf är son till Ragnar Sohlman och regissören Karin Falck. Rolf är gift med Sanna Sohlman och har tre barn från tidigare äktenskap. Hans enda son Tristan är artist.

Sohlman är skaparen av produktionsbolagen Jarowskij, IFTS – Institute Film et Television Scandinave AB och Pampas Produktion AB (producerar reklam, långfilm och tv).

Filmografi:
1975 – Släpp fångarne loss, det är vår! (fartdåren)
1976 – Mina drömmars stad (issågare)
2002 – Heja Björn (Lasse)

Regi:
1991 – Barnens detektivbyrå
1992 – Kusiner i kubik
1992 – Rederiet
1995 – Anmäld försvunnen
1996 – Vänner och fiender
1999 – Lukas 8:18

Ann-Sofie Kylin

Birgitta Ann-Sofie Arvidsson-Kylin, född 1955-11-14 i Stockholm. Hon debuterade sommaren 1969 i rollen som Annika Hellberg i En kärlekshistoria av Roy Andersson. Filmen gjorde stor succé, och trots att uppmärksamheten blev påfrestande för henne blev hon ändå skådespelare. År 1972 medverkade hon i TV-serien De hemligas ö.

Ann-Sofie arbetade först på Riksteatern och senare på Länsteatern och bland annat i Helsingborg och Skövde. November-december 2006 spelade hon i den rosade Nattsystrar och i Måsen som sommarteater 2007 i Vaxholm. I november 2007 spelade hon i Måsen på Boulevardteatern i Stockholm. Sommaren 2008 spelade hon i Kollektivet på Kullsta friluftsteater i Norrtälje och i augusti hade hon rollen som Harriet Bosse i Kära fröken Harriet Bosse i Christina Schollins salong i Gamla stan i Stockholm.

Filmografi:
1982 – Gräsänklingar (Anki)
1983 – Kalabaliken i Bender (Elin)
1988 – Venus 90 (exfrun)
2005 – Kommissionen (polismästare i Stockholm)
2010 – 7X – Lika barn leka bäst (rektorn)

Ann-Sofie Kylin vet fortfarande inte riktigt hur det gick till när hon valdes ut till rollen som Annika i En kärlekshistoria. En dag fick hon ett brev från Europafilm som kallade henne till en provfilmning. Det verkar ha varit en slump. Hon tror att de hittade hennes bild i något fotokartotek. Ann-Sofies minnen ifrån inspelningen av filmen är enbart ljusa.

Idag är Ann-Sofie 56 år och bosatt på Söder i Stockholm med sina två barn.