Filmer:
– Vi på Saltkråkan (TV-serie 1964)
avsnitt av serien klipptes 1968 ihop till en långfilm – Vi på Saltkråkan.
– Tjorven, Båtsman & Moses (1964)
– Tjorven & Skrållan (1965)
– Tjorven & mysak (1966)
– Skrållan, Ruskprick & Knorrhane (1967)
De fyra långfilmerna klipptes 1977 ihop till en TV-serie i 12 avsnitt. Så går det till på Saltkråkan.
Samtliga i regi av Olle Hellbom.
Teater:
En teaterversion av ”Saltkråkan” spelades in för och visades på TV 1995. För regin stod Pernilla Skifs, och i rollerna kunde man se bl.a. Fredrik Ohlsson, Mi Ridell, Ewa Roos och Rebecca Scheja.
Övrigt:
Den Saltkråkan som förekommer i filmerna ska inte förväxlas med de riktiga kobbarna Stora och Lilla Saltkråkan som ligger mellan Nämdöfjärden och Jungfrufjärden i Stockholms skärgård. Riktiga namnet på filmernas ”Saltkråkan” är Norröra, som ligger ca 2 mil sydost om Norrtälje i Kobbfjärden.
Rolig info:
Tjorven heter gentligen Karin Maria Eleonora Josefina, men hon kallas bara för Tjorven, för hon ser ut som en sådan tycker hennes mamma.
Tjorvens systrar Teddy & Freddy heter egentligen Teodora & Fredrika.
Stephen ”Pelle” Lindholm är styvfar till svenska kocken Leila Lindholm.
Saltkråkan är en liten fiktiv ö, längst ut i havsbandet i Stockholms skärgård, skapad av Astrid Lindgren för tv-serien Vi på Saltkråkan och efterföljande långfilmer. Filmerna spelades huvudsakligen in på ön Norröra, men även på grannön Söderöra i Stockholms norra skärgård. En stor del av scenerna spelades också in i Eckerö, Käringsund, på Åland.
”Saltkråkan” var från början namnet på familjen Lindgrens segelbåt och fick sedan även bli namnet på den TV-serie som Olle Hellbom och Olle Nordemar tjatade sig till. Efter att ha haft sommarställe i skärgården i 30 år, tyckte Astrid att hon kände miljön tillräckligt väl för att skriva om den. Det är den enda av hennes berättelser som skrevs direkt för TV. Maria Johansson som Tjorven utsågs till Sveriges största TV-personlighet, Torsten Lilliecrona som Melker till bästa manliga skådis och serien till årets bästa TV-program 1964.
Bakom kulisserna på SVT Play – https://www.oppetarkiv.se/video/1721534/
I TVs Aktuellt annonserade man i slutet av 1962 efter barn och fick 7 000 svar varav 4 000 testades och 150 fick provfilma. Bara just innan inspelningarna startade i februari fick de antagna veta sin lycka. Förarbetet tog nästan lika lång tid som att spela in filmen. Premiären var i januari 1964.
Filmfolket inrättade sig på Norröra – bodde på ”Panget”, klippte film i ”Stallet” och byggde studio i Kalle Rimdahls loge för diversehandeln, Melkerssons kök och vardagsrum. Och varje fredag kom veckans höjdpunkt – bastu hos Folke och Hildur Sjöblom. Dessutom kördes Kalle Anka filmer för de yngre och långfilm för de äldre ungdomarna på ön.
Utöver skådespelarna var 35 personer sysselsatta med filmen och lyckades som mest filma hela 42 scener på en dag, annars var 15 scener det som krävdes för att arbetet skulle hålla tiden.