Fanny & Alexander

Handling

Filmen utspelar sig i Uppsala under åren 1907–1909 och kretsar kring den förmögna familjen Ekdahl som domineras av en rik och begåvad änka samt hennes tre söner. Äldsta sonen Oscar driver tillsammans med sin hustru Emelie den lokala och familjeägda teatern.

 

Paret har tillsammans två barn: Fanny och Alexander. Då Oscar drabbas av en för tidig död, gifter sig Emelie med biskopen i staden och flyttar med barnen till hans spartanska och stränga hem. Ett helt nytt liv väntar Fanny och Alexander och vi får följa dem och övriga familjen genom sorg och glädje, ljus och mörker.

 

Om filmen

Filmen hade svensk premiär i originalversion 17 december 1982 på biografen Astoria i Stockholm. Den hade nypremiär i en 312 minuter lång version 17 december 1983 på biografen Grand i Stockholm. Den versionen har visats i Svt flera gånger, bland annat 3 augusti 2007 och 26 december 2008. Båda versionerna har visats på tv och biograf även utomlands.

 

Filmen har även visats som TV-serie i fyra delar: denna version är helt identisk med den långa, som också var den som klipptes färdig först (trots att tretimmarsversionen gick upp på bio ett år före den längre) och alltså kan betraktas som den primära versionen.

 

Fanny och Alexander är den dyraste spelfilm som har spelats in i Sverige och dokumenterar många av sin tids främsta svenska skådespelare i vad som i flera fall hör till deras främsta insatser på vita duken, till exempel Gunn Wållgren som Helena Ekdahl, Jan Malmsjö som biskop Vergérus och Ewa Fröling som Emelie.Max von Sydow och Liv Ullmann var Bergmans ursprungliga val för biskopen och Emelie, men de var förhindrade att medverka. Fannys och Alexanders storasyster Amanda som förekommer i manuskriptet men inte i filmen var tänkt för Linn Ullmann.

 

 

Inspelningsplatser 

Sverige (1981-09-07 – 1982-03-27). Filmhuset Studio 1 & 2, Stockholm. Europa Studios, Solna.

Priser

Filmen nominerades för sex Oscar 1983 och vann fyra:

 

  • Bästa utländska film
  • Bästa foto (Sven Nykvist)
  • Bästa kostym (Marik Vos-Lundh)
  • Bästa scenografi (Anna Asp och Susanne Lingheim)

 

Ingmar Bergman var även nominerad i kategorierna bästa regi och bästa originalmanus.

Filmen belönades med en Golden Globe för bästa utländska film.