Ann-Sofie Kylin

Birgitta Ann-Sofie Arvidsson-Kylin, född 1955-11-14 i Stockholm. Hon debuterade sommaren 1969 i rollen som Annika Hellberg i En kärlekshistoria av Roy Andersson. Filmen gjorde stor succé, och trots att uppmärksamheten blev påfrestande för henne blev hon ändå skådespelare. År 1972 medverkade hon i TV-serien De hemligas ö.

Ann-Sofie arbetade först på Riksteatern och senare på Länsteatern och bland annat i Helsingborg och Skövde. November-december 2006 spelade hon i den rosade Nattsystrar och i Måsen som sommarteater 2007 i Vaxholm. I november 2007 spelade hon i Måsen på Boulevardteatern i Stockholm. Sommaren 2008 spelade hon i Kollektivet på Kullsta friluftsteater i Norrtälje och i augusti hade hon rollen som Harriet Bosse i Kära fröken Harriet Bosse i Christina Schollins salong i Gamla stan i Stockholm.

Filmografi:
1982 – Gräsänklingar (Anki)
1983 – Kalabaliken i Bender (Elin)
1988 – Venus 90 (exfrun)
2005 – Kommissionen (polismästare i Stockholm)
2010 – 7X – Lika barn leka bäst (rektorn)

Ann-Sofie Kylin vet fortfarande inte riktigt hur det gick till när hon valdes ut till rollen som Annika i En kärlekshistoria. En dag fick hon ett brev från Europafilm som kallade henne till en provfilmning. Det verkar ha varit en slump. Hon tror att de hittade hennes bild i något fotokartotek. Ann-Sofies minnen ifrån inspelningen av filmen är enbart ljusa.

Idag är Ann-Sofie 56 år och bosatt på Söder i Stockholm med sina två barn.