Alla vi barn i Bullerbyn

Alla vi barn i Bullerbyn, är en svensk film från 1986 i regi av Lasse Hallström och manus av Astrid Lindgren. Uppföljaren heter Mer om oss barn i Bullerbyn (1987).
Barnen i Bullerbyn är huvudpersoner i en serie barnböcker av Astrid Lindgren. De bor i tre hus bredvid varandra. I Norrgården bor systrarna Britta och Anna, i Mellangården bor berättaren Lisa med sina storebröder Lasse och Bosse och i Sörgården bor Olle och hans lillasyster Kerstin. Kerstin är bara något år gammal medan de andra barnen är i tioårsåldern. Därför är Kerstin sällan med i deras äventyr.
Filmen utspelar sig i Småland år 1928.
Astrid Lindgren såg sig själv som ett bullerbybarn, då mycket av det som beskrivs i böckerna är minnen från den egna barndomen. Bullerbyn finns på riktigt men platsen heter egentligen Sevedstorp och var Astrid Lindgrens fars barndomsby.

Filmen premiärvisades den 6 december 1986 på biografer över hela landet. Som förlaga låg Astrid Lindgrens barnböcker Alla vi barn i BullerbynMera om oss barn i Bullerbyn och Bara roligt i Bullerbyn. Astrid Lindgren stod helt själv för manuset.

Filmen är inspelad i Sevedstorp, cirka en mil söder om Vimmerby, skolan som barnen går i i filmen är Tveta skola, som ligger bredvid Tveta kyrka i Hultsfreds kommun.

År 1987 kom filmens uppföljare Mer om oss barn i Bullerbyn och 1989 klipptes de bägge filmerna om till en TV-serie i sju avsnitt, där 1986 års film motsvarar de fyra första avsnitten: ”När sommaren kommer till Bullerbyn”, ”Vi har en elak skomakare”, ”Midsommar i Bullerbyn” och ”När vi fångar kräftor”.

 

Rolig Fakta:

Utomhusscenerna är inspelade i Sevedstorp, men inte inomhusscenerna. De som äger husen bodde kvar medan inspelningarna pågick. Den enda scenen som spelades in i husen var när Anna och Lisa ska rymma, och Anna väcker Lisa genom att dra i ett snöre. Först fick de vänta till nyheterna och vädret på tv var slut, annars hade ljudet kommit med på filmen.

De flesta inspelningsplatser hittade man i närheten och många av de boende i området deltar som statister eller som stand in för skådespelarbarnen, bland annat skolscenerna är inspelade med bygdens barn.

Hunden Svipp spelades av en hund som hette Acke och som alltid trodde att man sa ”sitt” när man sa ”Svipp”, så han satte sig ner istället för att komma. Efter halva filminspelningen fick man byta ut hunden mot en annan, som var lite för ljus i pälsen och därför fick kletas in med skokräm så att den blev lik den första hunden.

 

Bilder:

HÄR finns fler bilder.