Pippi Långstrum

Böckerna om Pippi Långstrump är Astrid Lindgrens allra första utgivna verk.
År 1945 kom den första boken om Pippi långstrump ut och är idag översatt till 92 språk.
Vintern 1941 var Lindgrens 7-åriga dotter Karin sjuk i lunginflammation och sade till sin mor att hon ville höra en berättelse om Pippi Långstrump. Lindgren började berätta och berättelserna om Pippi roade både Karin och hennes vänner. När Lindgren en dag i mars 1944 stukade foten var hon tvungen att hålla sig i stillhet och under den tiden skrev hon ned berättelserna. Vid Karins 10-årsdag i maj 1944 fick hon de nedskrivna berättelserna i present.
År 1949 kom den första Pippi Långstrump filmen i regi av Per Gunvall. Viveca Serlachius (då, vid 26 års ålder) spelar huvudrollen som PippiTord Ganmarksom Tommy och Berit Essler som Annika.Här kommer Pippi Långstrump kom ut 1969
 i regi av Olle Hellbom, men då som en TV-serie (som senare omkopplades till film) och då med Inger Nilsson somPippiPär Sundberg som Tommy och Maria Persson som Annika.
När Inger Nilsson klev in genom dörrarna till studion för provfilmning blev det genast klart att hon passade perfekt för rollen, hon såg ut som Pippi och kunde dessutom röra sig framför kameran. Att hitta inspelningsplatser till Pippi-filmen var dock inte det lättaste. När det var en månad kvar till första tagning saknades både stad, Villa Villekulla, en apa och en häst.
I boken heter Pippis häst bara ”hästen”. Det var Pippi, dvs Inger Nilsson, som myntade smeknamnet ”Lilla Gubben” när hon hade gett honom pepparkakor, klappade honom och sa: ”ja, du, lilla gubben”. Sedan fick han heta det. Utmärkande för Lilla Gubben är att han är full av stora svarta prickar, de är inte äkta utan målades dit inför inspelningarna. I verkligheten var Lilla Gubbens namn ursprungligen Illbatting, men han var mer känd under sitt senare namn BuntingBunting utlånades till filminspelningarna från Solna ridskola, där han hade smeknamnet ”Butte”. Han flyttade senare till Angarns ridskola och levde sista tiden i ett stall vid Lindholmen i Vallentuna. Han blev nästan 25 år gammal.
Alla Pippi-filmer är inspelade på Gotland och i stort sett hela ön användes som inspelningsplats, bland annat filmades många exteriörer inne i gamla Visby. Godisaffären var i Fiskargränd, klädbutiken fanns på St Hansgatan och de säckklädda barnen som sjunger för pengar befann sig på Hästgatan.


På rymmen med Pippi Långstrump 1970. I den här filmen kan Pippi plötsligt göra diverse magiska saker. Hon trotsar tyngdlagen ett flertal gånger genom att hänga på en bergssida utan att hålla i sig, sväva fritt i luften, få en bil att flyga genom att vifta på armarna, och flyga på en kvast. Detta står i kontrast mot den ”vanliga” Pippi, som inte har några direkt övernaturliga krafter, förutom att hon råkar vara starkast i världen.

Inspelningsplatser:
  • Kanton, Ekerö – Scenerna med Tommy och Annikas hus
  • Kneippbyn, Gotland – Scenerna då Villa Villekulla figurerar
  • Visby, Gotland – De flesta stadsscenerna i filmen
  • Växbo, Hälsingland – Scenerna vid ödehuset samt scenen vid kvarnen
  • Vinströmmen, Voxna, Hälsingland – Scenen vid forsen där Pippi åker tunna
  • Brobackatunneln, Anten, Västergötland – Tågresan på VGJ

Lite rolig info också kanske att bebisen ”PisseNisse” som Pippi, Tommy och Annika möter i denna film använder samma röst som Skrållan i filmen Tjorven och Skrållan 1965.


Pippi Långstrump på de sju haven 1970. Sjörövarnas näste byggdes upp på en borggård i Vaxholms fästning. Andra exteriörer spelades in i Budva i Montenegro. Strandscener spelades in på Barbados i Västindien. En närmare granskning visar också att det är olika pirater i olika scener (inomhus/utomhus, stranden/staden). En del scener är tagna i Stenhamra utanför Stockholm, bland annat i stenbrottet som har levererat gatsten till Stockholms gator.

Roligt att veta är att killen Marko som hjälper Pippi, Tommy och Annika spelas av Staffan Hallerstam och har medverkat i Pippiserien som en mobbaren och även i en annan Astrid Lindgrenfilm, Karlsson på taket.
 

Övrigt:

Jag tror jag har läst någonstans att Maria Persson (Annika) sökte och ville ha rollen som Pippi. Och att de båda tjejerna inte alls kom så bra överens under inspelningen utav filmerna. Och att Inger Nilsson i själva verket var ganska så raka motsattsen till Pippi och tyckte det var jobbigt att vara hemifrån längre perioder då hon tydligen var ganska mammig. OBS! Jag är inte 100% säker på denna information.
 
Läs en intervju med Inger Nilsson HÄR.
Se en intervju med Inger som liten HÄR.
Pippi Långstrump på några olika språk:
Engelska : Pippi Longstocking
Finska : Peppi Pitkätossu
Franska : Fifi Brindacier
Indonesiska : Pippi Si Kaus Panjang
Isländska : Lína Langsokkur
Italienska : Pippi Calzelunghe
Kroatiska : Pipi Duga Carapa
Romska : Pippi longo trinfja
Thai : Pippi Thung-Taow Yaow