På samma sätt som det tidigare så ointagliga rövarfortet försvagats har även Ronjas ankomst som en blixt öppnat den tidigare så hårdhudade rövarhövdingens hjärta. En faderskärlek blommar upp och det smärtar honom när hans dotter en dag ber om att få gå utom borgens trygga famn. Lovis, Ronjas mor, är dock mindre orolig och efter att Mattis noggrant räknat upp vad Ronja bör akta sig för, får Ronja fri lejd att lära känna skogens skönhet och väsen.
Lugnet bryts när den konkurrerande rövarhövdingen Borka plötsligt flyttar in i den andra delen av Mattisborgen. Ronja blir dock i hemlighet vän med den jämnårige Birk, Borkas son. När de två patriarkernas konflikt sätts på sin spets tvingas Ronja att välja mellan att stödja sin far eller att följa sitt samvete. Hon väljer det senare och inte bara sviker Mattis utan avslöjar därmed sin vänskap med Birk. I och med att hon gör det förkunnar Mattis att han inte längre har något barn. Ronja är inte, enligt honom, hans dotter längre.
Filmen handlar om unga människors revolt mot orättvisor i världen och vuxnas trångsynthet.
Astrid Lindgrens bok kom ut 1981 men redan före detta hade Lindgren börjat tänka på filmatisering med Olle Hellbom. Det var meningen att Hellbom skulle regissera filmen men under förproduktion i juni 1982 dog han plötsligt. Det var inte självklart vem som skulle ta över som regissör men Tage Danielsson fick erbjudandet. Tage och Astrid hade lärt känna varandra på Radiotjänst på 50-talet när Tage var underhållningschef och Astrid deltog i programmet Tjugo frågor. Han hade dessutom medverkat i filmen Skrållan, Ruskprick och Knorrhane. Astrid och Tage träffades ofta under förberedelserna och hade alltid en mängd frågor till henne, t.ex, Hur stor är egentligen en rumpnisse?
Arbetet med att hitta en passande skog utan kraftledningar eller liknande fortsatte via bil, flygplan, helikopter och luftballong och hittades till slut i ett naturreservat i Dalsland. Hanna Zetterberg sökte rollen som Ronja och hennes integritet och ögon gjorde genast stort intryck. Att hitta Birk var svårare, men en av Tages assistenter hittade Dan Håfström lekandes på en lekplats och bad honom söka rollen. Börje Ahlstedt sökte rollen som Mattis och hävdade att han minsann kunde rida, fast han egentligen aldrig suttit på en hästrygg. Han fick gå på ridläger i två veckor tillsammans med en massa småtjejer. Att spela in scener med hästar var på det hela taget svårt eftersom hästarna blev så rädda för ”klappan” som slogs ihop när respektive inspelning började.
Mycket i Ronjafilmen är löst via trickfilm på olika sätt. Rumpnissarna är vanliga maskerade skådespelare men med fyra gånger för stor rekvisita; skidor, stavar och stövlar, så att de ser mindre ut. Grådvärgarna spelades av ett gäng förskolebarn med ficklampor och Helvetesgapet är i verkligheten bara 2,5 meter djupt.
Filmen om Ronja hade premiär den 14 dec 1984 och belönades med en silverbjörn i Berlin 1985. I oktober samma år gick Tage Danielsson tragiskt bort, han led liksom Olle Hellbom av cancer.
Scenerna från Mattisborgens ölkällare, där Ronja och Birk träffas är inspelade i Tykarpsgrottan som ligger i Ignaberga i Skåne. Vargklämman, som på vintern blir snöfylld, kan återfinnas i Fjällbacka i Bohuslän och platsen heter på riktigt Kungsklyftan. Glupafallet är Ristafallet vid byn Hålland nära Åre. Bergsskrevan som rövarna rider igenom är Slåttdalsskrevan i närheten av Skuleberget. Tvekampen mellan Mattis och Borka är inspelad i Haga slottsruin i Hagaparken i Solna, strax norr om Stockholms innerstad. I övrigt är filmen till stor del inspelad kring berget Sörknatten i Dalsland. När Ronja skriker sitt vårskrik sitter hon på en utskjutande klippa. Fallet som forsar under henne heter Gaustafallet, som ligger i nordvästra Jämtland.Vitsippstagningarna är inspelade i Hjorthagen i Mariefred, Södermanland.







