Portkod 1321

Efter ett par kommentarer här på bloggen så vill jag bara tipsa om en ungdomsserie som verkar otroligt bra, Portkod 1321. Den sändes på SVT1 som en webbserie i oktober-november månad. Medverkar gör bland andra, Happy Jankell, Fanny Klefelt (de båda var med i ungdomsfilmen Tusen gånger starkare),Freddy Åsblom och Valter Skarsgård.
Serien handlar om Agnes och Steph, två 16-åriga tjejer. Deras sommar kantas av både glädje och besvikelse och får dem att tills slut landa i en del värdefulla insikter. De lär sig var deras egna gränser går och hittar till sin självrespekt.
Agnes mamma är artist och ska åka på turné i Europa hela sommaren, hon har nyligen inlett ett förhållande med Stephs pappa varpå han ska följa med på turnén. Då Stephs pappa har hyrt ut deras lägenhet över sommaren ska hon bo hos Agnes och hennes 10 år gamla syster Billie. Till en början drar inte flickorna jämt, men sedan träffar de “bandet” ett gäng killar i 20-årsåldern. Agnes förälskar sig genast i bandets sångare, Hannes. Problemet är att han redan har en flickvän, modebloggaren Evve.
Serien finns fortfarande att se på SVTplay.

Ronja Rövardotter

Ronja Rövardotter är en svensk film från 1984. Filmen handlar om unga Ronja som växer upp i Mattisborgen där hennes far Mattis är hövding för ett rövarband. Natten när hon föddes klövs borgen i två delar av ett blixtnedslag.

På samma sätt som det tidigare så ointagliga rövarfortet försvagats har även Ronjas ankomst som en blixt öppnat den tidigare så hårdhudade rövarhövdingens hjärta. En faderskärlek blommar upp och det smärtar honom när hans dotter en dag ber om att få gå utom borgens trygga famn. Lovis, Ronjas mor, är dock mindre orolig och efter att Mattis noggrant räknat upp vad Ronja bör akta sig för, får Ronja fri lejd att lära känna skogens skönhet och väsen.

 

Lugnet bryts när den konkurrerande rövarhövdingen Borka plötsligt flyttar in i den andra delen av Mattisborgen. Ronja blir dock i hemlighet vän med den jämnårige Birk, Borkas son. När de två patriarkernas konflikt sätts på sin spets tvingas Ronja att välja mellan att stödja sin far eller att följa sitt samvete. Hon väljer det senare och inte bara sviker Mattis utan avslöjar därmed sin vänskap med Birk. I och med att hon gör det förkunnar Mattis att han inte längre har något barn. Ronja är inte, enligt honom, hans dotter längre.

 

Filmen handlar om unga människors revolt mot orättvisor i världen och vuxnas trångsynthet.

 


 

Astrid Lindgrens bok kom ut 1981 men redan före detta hade Lindgren börjat tänka på filmatisering med Olle Hellbom. Det var meningen att Hellbom skulle regissera filmen men under förproduktion i juni 1982 dog han plötsligt. Det var inte självklart vem som skulle ta över som regissör men Tage Danielsson fick erbjudandet. Tage och Astrid hade lärt känna varandra på Radiotjänst på 50-talet när Tage var underhållningschef och Astrid deltog i programmet Tjugo frågor. Han hade dessutom medverkat i filmen Skrållan, Ruskprick och Knorrhane. Astrid och Tage träffades ofta under förberedelserna och hade alltid en mängd frågor till henne, t.ex, Hur stor är egentligen en rumpnisse?

 

Arbetet med att hitta en passande skog utan kraftledningar eller liknande fortsatte via bil, flygplan, helikopter och luftballong och hittades till slut i ett naturreservat i Dalsland. Hanna Zetterberg sökte rollen som Ronja och hennes integritet och ögon gjorde genast stort intryck. Att hitta Birk var svårare, men en av Tages assistenter hittade Dan Håfström lekandes på en lekplats och bad honom söka rollen. Börje Ahlstedt sökte rollen som Mattis och hävdade att han minsann kunde rida, fast han egentligen aldrig suttit på en hästrygg. Han fick gå på ridläger i två veckor tillsammans med en massa småtjejer. Att spela in scener med hästar var på det hela taget svårt eftersom hästarna blev så rädda för ”klappan” som slogs ihop när respektive inspelning började.

 



Mycket i Ronjafilmen är löst via trickfilm på olika sätt. Rumpnissarna är vanliga maskerade skådespelare men med fyra gånger för stor rekvisita; skidor, stavar och stövlar, så att de ser mindre ut. Grådvärgarna spelades av ett gäng förskolebarn med ficklampor och Helvetesgapet är i verkligheten bara 2,5 meter djupt.

 

Filmen om Ronja hade premiär den 14 dec 1984 och belönades med en silverbjörn i Berlin 1985. I oktober samma år gick Tage Danielsson tragiskt bort, han led liksom Olle Hellbom av cancer.

 


Scenerna från Mattisborgens ölkällare, där Ronja och Birk träffas är inspelade i Tykarpsgrottan som ligger i Ignaberga i Skåne. Vargklämman, som på vintern blir snöfylld, kan återfinnas i Fjällbacka i Bohuslän och platsen heter på riktigt Kungsklyftan. Glupafallet är Ristafallet vid byn Hålland nära Åre. Bergsskrevan som rövarna rider igenom är Slåttdalsskrevan i närheten av Skuleberget. Tvekampen mellan Mattis och Borka är inspelad i Haga slottsruin i Hagaparken i Solna, strax norr om Stockholms innerstad. I övrigt är filmen till stor del inspelad kring berget Sörknatten i Dalsland. När Ronja skriker sitt vårskrik sitter hon på en utskjutande klippa. Fallet som forsar under henne heter Gaustafallet, som ligger i nordvästra Jämtland.Vitsippstagningarna är inspelade i Hjorthagen i Mariefred, Södermanland.

 


Madicken

Madicken började spelas in på våren 1978 och regisserades av Göran Graffman, medan Olle Hellbom föredrog att vara producent. Av 2000 flickor som ville spela Madicken blev Jonna Liljendal utvald och Liv Alsterlund fick rollen som Lisabet. Att hitta miljöer att spela in i krävde mycket arbete. Till slut hittade man en gård som passade mycket bra att föreställa Junibacken, men huset fick byggas om i flera månader för att ta bort alla moderniteter som elledningar och liknande.

 

I närheten av huset fanns F16 i Uppsala som varje dag hade över hundra flygplansstarter med rutt över huset. I ett speciellt arrangemang fick F16 tillfälligt ändra sina flygtider och inspelningsledaren stod i direktkontakt med flygtornet för att meddela när olika scener var färdig-inspelade.

 

Eftersom flickor i sjuårsåldern kan ha en tendens att tappa tänder, fick en tandläkare göra reservtänder åt båda flickorna, något som också kom till användning eftersom Liv tappade framtänderna under denna period. Den första filmdagen vaknade Jonna med röda prickar i hela ansiktet, hon hade fått mässlingen. Då fick Astrid Lindgren lösa problemet genom att snabbt skriva om den scenen och ge replikerna till Lisabet istället för Madicken.

 

 

En dag när Astrid var sju år mötte hon en nästan jämnårig flicka i Prästgårdsallén, vägen som gick från Näs in till Vimmerby. Flickan hette Anne-Marie och var bankdirektör Ingeströms dotter. Familjen bodde i ett stort vitt stenhus och var närmste grannar med familjen Ericsson på Näs. Snart blev de två flickorna bästa vänner och lekte antingen på Näs eller hemma hos Madicken, som Anne-Marie kallades.

 

Många av de lekarna finns med i böckerna om Madicken och Lisabet. Madicken var modig, hon var stark och oförvägen och lärde Astrid att slåss. Hon gillade, precis som Astrid, att klättra högt upp i träna och på tak. Lisabet, Madickens roliga och påhittiga lillasyster, hade en hel del likheter med Astrids lillayster Stina.

 

Det fanns en flicka i Astrids skola som stulit pengar ur en kappficka och köpt godis för. Som straff fick hon stryk inför hela klassen, den historien levde kvar i Astrids minne och kom senare med i Madicken och Junibackens Pims, när Lus-Mia får stryk. I både filmen och boken är det en stark scen som får oss att fatta innebörden i det övergrepp och det våld, som Astrid Lindgren både i sitt liv och sitt författarskap protesterade mot.

 

 

Inspelningsplatser:
Järsta, Wattholma (i Uppland) och Söderköping
1978.05.02-1978.11.15 och 1979.01-30-1979.04.10

Ulrica Örn

Anna Ulrica Örn,, född 13 februari 1966 i Stockholm. Hon spelade tjejen Mia i filmen G – som i gemenskap (1983). Efter det så var hon med i Splittring året efter. I den filmen så spelar hon Gül, (syster till bland annat Dominik Henzel, som oxå medverkade i filmen G – som i gemenskap).
Sedan så la hon den karriären på hyllan och satsade på musiken istället. Hon medverkade som sångare i bandet Fake som under 1980-talet gjorde synth och italodisco.
År 1983 släppte Ulrica solosingeln “Can’t Get Enough (of Your Love)”, skriven av Christer Sandelin.
Ulrica arbetar idag som musikjournalist på SVT.

Niels Jensen

Niels Jensen, född 8 maj 1964 i Faaborg, Danmark. Han slog igenom som musiker med låten “Mobbingbarn” 1979 och blev känd för den större publiken i rollen som den skånske syntharen Jeppe i filmen G – som i gemenskap.
Niels uppmärksammades med sin debutsingel Mobbingbarn, endast 15 år gammal. Han har gjort musikvideor till bland andra Uno Svenningsson och Bo Kaspers orkester. Musikkarriären har blandats med jobb som skådespelare och konstnär. Han har haft flera uppmärksammade utställningar, bland annat i Köpenhamn och Shanghai.
Niels pappa gick bort, när Niels endast var 3 år, så fick han resa runt med sin mamma som var konstnär.

Filmografi

  • 2007 – Lite som du
  • 2006 – Sök (Jonas)
  • 2005 – Münsters fall (Lempel)
  • 2004 – Tänk (regi och fotografi)
  • 1984 – Mannen från Mallorca (Roger “Rogge” Jansson)
  • 1983 – P&B (punkare i T-banan)
  • 1983 – G – som i gemenskap (Jeppe)
  • 1982 – Sova räv (Johan Jarlgård)

Teater

  • 2003 – Ernst Olsson – En rockhistoria
  • 2000 – Blod
  • 1995 – Soporna, döden och staden
  • 1991 – Slutgiltig lösning (Andreas Baader)
  • 1984 – Rycket
HÄR kan ni läsa mer om Niels Jensen.

Joakim Schröder

Joakim Schröder, född 9 juli 1963 i Täby (Stockholm). Han är känd som Robban i filmen G – som i gemenskap (1983), som han även har varit med och skrivit. Joakim har även varit med och skrivit och regisserat filmen, Ingen kan älska som vi (1988).
Joakim började läsa teologi 1989. Prästvigdes år 2000 och jobbar idag som präst i Svenska kyrkan och tjänstgör även i Stockholms stift. Han jobbar även som personlig assistent. Och så håller han på med att skriva manus.
       Filmografi:
  • 1995 – 30:e november (polis)
  • 1983 – G – som i gemenskap (Robban)
  • 1982 – Zombie (Henke)
  • 1981 – Veckan då Roger dödades (jens)
 
       Manus:
  • Ingen kan älska som vi (regiassistent & klippassistent)
  • On the Loose (1985)
  • G – som i gemenskap (1983)
 

Axel Skogberg

 
Axel Skogberg, född den 23 maj 1994 i Stockholm. Han började sin karriär i en TV-reklam som 9 åring. Senare hade han huvudrollen i Julkalendern år 2003Håkan Bråkan. Han har spelat en liten roll i dokumentärfilmen I skuggan av våldet med Bisse Unger år 2004. År 2006 gjorde han karaktären Vanheden i Lilla Jönssonligan och stjärnkuppen. Axel går nu på Södra Latins gymnasium i Stockholm och tar studenten år 2013.
Filmografi:
2004 – Pelikanmannen (röst: Emil)
2004 – Håkan Bråkan & Josef (Håkan)
2005 – Lovisa och Carl Michael (pojke på krogen)

Svår uppgift


1. Vad hände med Cornelia från Sunes sommar?

Det är jättesvårt att hitta information om Tina Johnson, som hon heter. Hon verkar ha försvunnit helt. Det enda jag kan finna är en bild på henne i vuxen ålder. Men exakt när den är tagen vet jag inte.


2. Flickorna från Barnen i Frostmofjället?

Siv Hansson (Maglena), född 193?. Hon var med i Minns ni? 1993. Men har inte fortsatt med skådespelandet.

Ann-Sophie Honeth (Anna-Lisa), heter numera Ann-Sophie Myrdal, född 3 februari 1935 i Stockholm. Hon sjöng sången “Var jag går i skogar, berg och dalar” i filmen. Texten är skriver 1847. Ann-Sophie var med i Minns ni? år 1993. Hon har inte fortsatt med skådespelandet.

Paula Jagaeus (Brita-Kajsa), född 26 mars 1941 i Örebro. Hon medverkade också i Minns ni? Men har inte fortsatt med skådespelandet.

Christina Jagaeus (Kristina), född 21 augusti 1942 i Örebro. Även hon har medverkat i Minns ni? Men inte fortsatt med skådespelandet.

3. Mia från Madicken?

Finns inte mycket info att hitta om Kerstin Hansson. Men en bild på henne i vuxen ålder gick att finna iaf.

“Mia” till höger.

Stjärnsystrar 1999


En natt på ett sjukhus i Norrland föds tre flickor som alla döps till Johanna. Samtidigt tänds en ny stjärna på himlen. De växer upp ovetande om varandra. Åtta år senare träffas de.


 

Filmen spelades in den 5 april – 15 maj 1998 i Kiruna med omnejd.

Den hade premiär den 5 mars 1999, är tillåten från 7 år och har även visats på SVT1.

Filmen är Tobias Falks långfilmsdebut.

De tre flickorna som spelar Johannorna kommer alla från Kiruna. De gör allt själva i filmen, inklusive skoterkörning.

 



Röda Johanna: 

Teresa Niva, född 26 novemer 1987 i Kiruna. Idag så jobbar hon lite som taxichaffis om somrarna. På vintrarna jobbar hon ibland på ishotellet i Jukkasjärvi. Sen 2011 jobbar hon oxå som receptionist på Hotel Artic Eden.


Mörka Johanna:

Vania Panes Lundmark, född 10 oktober 1989 i Kiruna. Hon tog hem lilla VM-titeln 2005 i bowling.


Ljusa Johanna:

Fanny Kivimäki, född 21 januari 1989 i Kiruna. Idag bor hon i Göteborg. Hon har alltid haft ett stort intresse för dans. Idag jobbar hon som dansare.